[61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
Egyedényes csokis kevert Hozzávalók: 1 1/2 csésze cukor, 1/2 csésze natúr kakaópor, 1 tk sütőpor, 1 csésze simaliszt, 1 csésze rétesliszt, 3/4 tk só, 3/4 csésze olaj, 1 csésze víz, 1 tk ecet, 1 dl erős kávé, 1 kk fahéj
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy kizsírozatlan tepsibe - igen, kizsírozatlanba - szitáljuk bele az összes száraz anyagot. Adjuk hozzá a folyadékokat, keverjük össze a tepsiben, míg egynemű lesz. Süssük 25 percig, vagy tűpróbáig. Puha, lágy sütemény lesz, melegen még morzsálódik, hagyjuk, míg langyosra hűl, aztán vágjuk föl. És nem, nem ragad bele a tepsibe, süteménylapáttal simán ki lehet szedni :)) |
Mirindás süti
Tészta 6 db tojás 6 evőkanál cukor 2 evőkanál kakaó 4 evőkanál liszt
Úgy kell elkészíteni, mint a piskótát
Túrókrém ¼ kg túró 3dl tej 1 vaníliás pudingporból puding
A kihűlt pudingba kell keverni a túrót, a cukrot, egy kis citromlevet, és citromhéjat.
Teteje: 7dl Mirinda ital (szénsavas) 4 evőkanál cukor 2 vaníliás pudingpor Az egészből pudingot kell készíteni Még melegen rá kell önteni a túrókrémmel megkent tésztára |
Méteres
Tészta: 4 tojás sárgáját 26 dkg cukorral habosra keverünk, lassan hozzáadunk 10 dkg jó meleg vizet, 10 dkg olajat,26 dkg lisztet, 3/4 sütőport és végül a 4 tojás felvert habját. Az egyik felébe 1 kanál kakaót és 1 kanál meleg vizet öntünk, beledolgozzuk. 2 egyforma őzgerinc formában sütjük, az egyikben a kakaósat, a másikban a fehér tésztát.
Krém:1 csomag rózsaszínű pudingból (pl. puncsból finom) 2 dl tejjel krémet főzünk, 1 Rama margarint 15 dkg porcukorral habosra keverünk, a pudinggal összedolgozzuk.
A tésztát bordáira szeleteljük, minden szeletet megkenünk krémmel, és sorban egymáshoz ragasztjuk úgy, hogy 1 barna, 1 fehér , 1 barna...stb. következzen, így 2 rudat érdemes készíteni. Akkorák lesznek, mint az eredeti őzgerincek. A tetejét keserű csokival leöntjük, ha megdermedt, ferdén szeleteljük. Nem olyan bonyolult, mint ahogy látszik, és finom is.
Túró rolád Tészta. 16 dkg liszt, 9 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 kanál kakaó, tejföl, amennyi szükséges, 2 kanál cukor, 3 késhegynyi szódabikarbóna. Összegyúrjuk, 2 lappá nyújtjuk, és kibélelünk 2 őzgerinc formát úgy, hogy az egyik oldalon kilógjon belőle a tészta, hogy a töltelékre rá lehessen hajtani.
Töltelék:1/2 kg túró, 4 tojás sárgája, 1 cs. mazsola, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliacukor, 2 ek búzadara, 5 tojás fehérje habbá verve.
Beleöntjük a tésztával bélelt formába, a tészta szélet ráhajtjuk, 3/4 óráig takaréklángon sütjük. ALAPOSAN zsírozzuk, lisztezzük a formát, mert leragadhat a tészta, forrón NEM szabad kiborítani, hagyni kell előbb kihűlni!!! (Egyszer forrón akartam kiborítani, szétszakadt az egész...kanállal ettük meg, de így is elfogyott 1 nap alatt :) )
|
Sport szelet( 6 lapos)
70 dkg liszt 10 dkg ráma 3 ek. kakaópor 1 sütőpor 1 kk. szódabikarbóna 30 dkg porcukor csipetnél is kevesebb só 2 tojás 2,5- 3 dl tej Összegyúrni és 6 lapot sütni belőle.
Krém: 1 l tej 3 csokipuding 2 vaníliás cukor Felfőzni, majd 25 dkg rámát 25 dkg porcukrot 3 ek. kakaóport ízlés szerinti rumaromát max 1/2 adagot Habosra keverni, majd összekeverni a kihűlt pudinggal. Lapok közé tenni. Tetejére csokimáz. |
Mézes zserbó
Hv: 5 dkg margarin 40 dkg liszt 15 dkg cukor 1 tojás 1 kk szódabikarbóna 3-4 ek tej 6 dkg méz
A krémhez: 20 dkg margarin 20 dkg cukor 1/2 citrom reszelt héja 3 dl tej 6 dkg búzadara kb. 15 dkg baracklekvár
A margarint, az egész tojást. a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként késhát vastagságúra nyújtjuk, és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket. A tetejét porcukorral meghintjük, és néhány órai állás után szeleteljük.
Megjegyzés: Ez az eredeti recept. Én a krémet vajjal készítettem. A lapokat nem tudtam kinyújtani a deszkán, mert folyton odaragadtak és elszakadtak. Végül magán a szilikonlapon nyújtottam ki, és azzal együtt tettem a tepsibe. Nem sütöttem 8-10 percig, nagyon hamar megsül, nem szabad nagyon megbarnulnia. A lapokat lekvározás előtt bekentem rumos tejjel, hogy hamarabb megpuhuljanak. A tetejére csokimázat kentem 10 dkg bevonóból, 5 dkg vajjal. És tényleg megpuhul néhány óra alatt! |
Túrós zserbó:
Tészta: 40dkg liszt, 15dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 10dkg Rama, 1 mokkáskanál szódabikarbóna,, tejföl(kb 3/4 doboz). Ezeket összegyúrjuk. 3 cipót készítünk, 2 cipóba kakaót gyúrunk. A sárgát kisimítjuk, és vajazott lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral és megszórjuk darált dióval (kb. 10 dkg). Ráfektetünk egy barna lapot, és megkenjük lekvárral, ezután a krémet tesszük rá, végül a másik barna lapot, és sütjük. Krém: 50dkg túró, 15dkg porcukor, 3dkg búzadara, 3 tojás sárgája, 5dkg Rama, 1 citrom héjja, 2 kanál tejföl. Ezeket jól összekeverjük. Majd a 4 tojás felvert habját is hozzáadjuk. Rákenjük a tésztára. Mikor megsült és kihűlt, rátesszük a csokimázat.
Üdv, Adri |
Gesztenyés alagút:
30dkg darált háztartási keksz,2teáskanál kakaópor,1maréknyi gesztenye massza,annyi fekete kávé, hogy jól formázható legyen(én tettem hozzá tejet, mert nem akart összeállni).Őzgerinc formát folpackal kibélelni és a masszát belelapítani, tetejére hagyni egy keveset amit majd a krémre kell tenni.A tetejét én nyújtottam, mert a krémre már nem lehet kézzel rálapítani.
Krém:1margarin,ízlés szerint rumaroma,2cs.gesztenyemassza jól kikavarjuk és belerakjuk a forma közepébe, ezt befedjük hűtőbe tesszük. |
Gesztenyemassz házilag
Egy megfelelö méretü edényben hideg vízbe áztatom a gesztenyét minimum 1-2 órára, de nem árt neki a fél nap sem. Ezután egy éles kis késsel keresztbe behasítom a púpos oldalukat, majd a lapos oldalukkal lefelé egy tepsire fektetem öket, de sose többet, mint 1-1,5 kilót egyszerre. Kevés vízzel meglocsolom, és elömelegített sütöben 180 foknál addig sütöm, amíg mindegyik gesztenye héja felkunkorodik, szétnyílik. A sütési idö változó lehet, 30-50 percig tarthat. Néha azért ellenörizni kell egyet, nehogy túlsüljön, mert megkeményedik és utána lehetetlen lesz belöle masszát készíteni. Ha könnyen össze lehet roppantani a héját, de belül puha, akkor kész. A sütöböl kivéve átrakom egy tálba, és nedves ruhával letakarom amíg pucolom. Igyekezni kell melegen tartani, mert így szinte gyerekjáték kifordítani a héjából. A belsö "szörös" héját is teljesen el kell távolítani, az esetlegesen keményre sült részeket úgyszintén.
Az így megtisztított gesztenyét egészben, készre ízesített masszaként, felaprítva, vagy ledarálva szétadagolom és melyhütöm.
Ha masszát csinálok belöle, akkor a megtisztított gesztenyéket lefedve, kevés vízzel teljesen puhára párolom és leszüröm. Adagonként még forrón lepürézem az aprítógépben (bébiételhez is ezt használtam már), majd cukorral, vaníliával, jófajta rummal, és vajjal összedolgozom. A felsoroltak mindegyike ízlés szerint adagolható, nem méricskélek közben, hanem inkább kóstolgatom. Mélyhütözacskókba, lapos kis csomagokra osztom szét a masszát. Azért ajánlatos ellapítani, mert hamarabb megfagy, valamint hamarabb fel is enged." |
KINDER BUENO:
6 tojás fehérjét felverni habnak, bele 6 evőkanál porcukor, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg darált dió, 5 dkg vágott dió. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütni. Még melegen levettem a papírról, és (szintén melegen) megkentem mogyorókrémmel (Nutella v. más). Azután ha már kihűlt, betettem a hűtőbe, hogy a következő réteg krémet jobban rá tudjam kenni.
Krém: 6 tojás sárgáját, 25 dkg porcukrot, 3 evőkanál lisztet, 1 csomag vaníliás pudingot 5 deci tejben sűrűre főzni. Ha kihűlt, 25 dkg Rámával habosra keverni, majd két részre osztjuk, az egyik felébe 10 dkg olvasztott keserűcsokit keverünk.
A mogyorókrémmel megkent lapra rákenjük a sárga krémet, erre jön egy réteg rumos tejbe áztatott háztartási keksz, majd a csokis krém.
Tetejére 2 csomag Dr. Oetker tejszínhabporból vert hab.
Jobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben, szebben lehet szeletelni. |
Néró
Hozzávalók 1 kg-hoz.
Vegyünk margarinból 32 dkg-ot, porcukrot 30 dkg-ot. Ezt habosra verjük fel. Tegyünk bele egy fél citrom reszelt haját, ugy hogy közben megy a habverő. Még mindig menjen a habverő és úgy tegyünk bele 3 db egész tojást és egy csomag vaniliás cukrot. Ezt is habosra felkeverjük. A végén már csak a liszt van hátra. kb. 50 dkg lisztet kell beletenni, ugy hogy amíg nem esik nehezére a gépnek, úgy addig szitálva, vagy ha előre le van szitálva a liszt, akkor kanállal adagoljuk hozzá a masszzához. Ha már nem nagyon viszi a gép, akkor kézzel folytassuk a keverést és a liszt adagolását. Ezzel el is készült a masszánk. Habzsákba, vagy zacskóba (ki mibe teszi) tegyük a masszát és kis félgömböket nyomkodjunk a tepsire, amit papírral vontunk be. A sütőt melegítsük elő 150 fokra (4-es fokozat). 5-8 perc alatt meg kellene sülnie. Ne addig süssük amíg barna lesz, mert akkor nagyon kiszárad. Maradjon világos színű. Ha megsült, akkor próbáljuk még melegen leszedni a papírról, vagy várjunk vele pár percet és úgy szedjük le. Baracklekvárral, vagy vegyes gyümölcsízzel lehet betölteni, úgy, hogy az egyik felére teszünk egy kevés lekvárt és ráragasztunk egy másikat. Így kis lapos gömböket kapunk. Olvasztott csokit spricceljünk rá fakanálról, vagy kanálról, vagy a papírtölcsérről.
|
Cappuccino szelet:
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, fél csomag, sütőpor, 1 dl étolaj.
Krém: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 csomag tejszínízű puding, 6 dl tej. 1 ek kakaópor, 1 ek darált kávé. Bevonáshoz csokimáz: 1 tábla csoki, 5 dkg margarin.
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A tészta alapanyagait jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját. A krémet úgy készítjük, hogy a pudingport 6 dl tejben felfőzzük, a margarint a porcukorral kikeverjük. A két krémet kihűlés után jól összedolgozzuk, majd kettévesszük. Az egyik felébe 1 kanál kakaóport, 1 kanál kávét keverünk. A tészta tetejére először a fehér, majd a barna krémet tesszük, végül csoki mázzal bevonjuk. A barna krémet én úgy szoktam, hogy a fehérre halmozom kanalanként és aztán kenem szét, hogy nehogy eltolja maga alatt a fehérkrémet. Ja még egy jó tanács: egy közepes tepsiben kell sütni a tésztát, mert ha nagy a tepsi, akkor nem elég a krém!! |
TÍZPERCES KUGLÓF
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl tej, 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 1 cs vaníliáscukor citromhéj, 1 kanál kakaó.
A sütőt előmelegítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat, és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, majd beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. 1/3-ába kakaót, 2/3-ába vaníliáscukrot ,reszelt citromhéjat adunk. Vajjal kikent, lisztezett formába először a fehér, majd a barna masszát tesszük. Takarék lángon kb. 40 percig sütjük |
Morgós csúcs
Hozzávalók: 10 dkg darált háztartási keksz 20 dkg darált dió 30 dkg porcukor 4 dkg keserű kakaópor 8 dkg Rama margarin kb. 0,5 dl tej Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza 5 dkg porcukor 15 dkg darált háztartási keksz 10 dkg Rama margarin kevés rum fagyasztott vagy befőtt magozott meggy
Elkészítés:
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a tojásokkal, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, amiket kristálycukorban meghempergetünk. A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk. A kekszes diógombócokat egyenként egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett, magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet. |
Tiroli rétes:
Hozzávalók: (4 rúdhoz) 40 dkg liszt 2 egész tojás 1 pohár tejföl csipet só megkenni feltekerés előtt: 12 dkg zsír 12 dkg liszt
Elkészítés: A lisztet tojást és tejfölt jó alaposan összedolgozzuk, jól átgyúrjuk. Kinyújtjuk jó vékonyra. A 12 dkg zsírt kissé megolvasztjuk, 12 dkg liszttel összekeverjük. Ezt rákenjük a kinyújtott tésztára, majd feltekerjük. Négy részre vágjuk, és 1 órát pihentetjük. Ekkor vagy elkészítjük, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, vagy lefagyasztjuk. Készítéskor tepsi hosszúságú téglalapokat nyújtunk belőle. Megkenjük olajjal. Közepébe halmozzuk a tölteléket, két oldalról ráhajtjuk a tésztát és visszahajtjuk a találkozást. Vagy fel is tekerhetjük. Lényeg az, hogy az illeszkedésre fektessük rá a tepsiben, így nem nyílik szét. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, erre jöhetnek a tekercsek. Mindegyik tetejét megkenjük olajjal vagy zsírral. Forró sütőben pirosra sütjük. |
Bukta recept (egy nagy gáztepsinyi adag)
1 kg liszt, 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 dkg élesztő (szárított is lehet), 3 kávéskanál só, 3 tojássárgája, kb. 2 dl tej, kb. 4 dl langyos víz, 2 evőkanál olaj.
A száraz anyagokat és a margarint összekeverjük/morzsoljuk, bele a megfuttatott élesztőt (szárítottnál sima langyos tej), a tojássárgája, langyos víz, kellemes tésztát kapjunk, maszírozzuk bele az olajat, majd lisztezve, letakarva pihentetjük 20 percet. Kilisztezzük az egész gyúródeszkát, deszka méretűre nyújtjuk a tésztát, kb. 6x5 részre vágjuk (téglalapok), sütőálló lekvárt teszünk bele (kb. 2 teáskanálnyit), feltekerjük, még 15 percet pihentetjük, tetejüket megkenjük 2x tojásfehérjével, az oldalukat olajjal (hogy ne ragadjanak teljesen össze). Belepakoljuk a gáztepsibe, 215 fokon sütjük. |
BOUNTY / Latsia
1 dl tej 1 ek gríz 4 dkg vaj 4 dkg cukor 6 dkg kókuszreszelék 10 dkg csoki olvasztva
Felfőzzük a tejet a vajjal és a cukorral. A grízt és a kókuszreszeléket belekeverjük, és pihenni-hűlni hagyjuk 20 percig. A masszát a hűtőbe tesszük annyi időre, hogy teljesen lehűljön. Téglalapokat formázunk belőle, és gyorsan leöntjük a csokival. Megszórjuk egy pici kókusszal.
Latsia: - amikor a téglalapok készek, be kell tenni őket a mélyhűtőbe / sütőpapírral bélelt tálra /, különben nem elég kemények a csokival való leöntéshez, és szét fognak menni! |
Fornetti:
30 dkg liszt 15 dkg vaj 1 tojás 6 ek tejföl 1,5 ek cukor csiper só
tetejére: kakaó-cukor, v. fahéj-cukor, v. sajt-só.
megkenéshez: 1 tojás
Ezeket összegyúrjátok, nagyon lágy a tésztája ezért lehet bele plusz lisztet tenni --> fél óra hűtő --> 2 cipót csinálni --> kerekre nyújtani --> bekenni a tetejét olajjal és rá kell szórni a rávalót.
A kerekre kinyújtott tésztát darabold fel 16 körcikkre. Utána a szélesebb végétől a csúcsig feltekered. Megkened tojással a tetejét és kiolajozott tepsire téve (v. sütőpapírra) magas hőfokon gyorsan megsütöd. (180fokon kb. 15-20 perc, de figyelni kell)
|
Turó Rudi
1/2 kg turó 2 csomag vaniliás cukor 2 evökanál cukor 1 tasak étkezési zselatin (itt van instant, csak bele kell keverni) 2 dl tejföl 1 csomag étkezési csoki ( bevonó )
A turót a tejföllel, a cukorral, és a vaniliás cukorral kikeverem. (itt azt irja, felfözöm a zselatint, kihütöm, és a turóba keverem) Özgerinc formába öntve néhány óra a fagyasztóba. De csak max 3 óra, nehogy megfagyjon. Az özgerincböl kiboritom, (alul óvatosan melegvizes csap alá tartom, akkor meglazul) egy tálra rakom, a csokit olvasztom, és a végén jól nyakonöntöm vele. Csináltam már ugy is, hogy fele turómassza, rátettem lekvárt (málna) és rá a másik fele a masszának. A csoki nekem vágásnál repedezik, de sebaj :-)) |
Tiramisu torta (illekrisz)
Sütsz 4 tojásból egy kakaós piskótat tortát, 2 lapba vágod. Főzöl egy vaníliás Oetker pudingot, kihűtöd, majd 2 dl Hulalát kemény habbá versz. Ezt a habot óvatosan beleforgatod a pudingba. Ez a krém kerül az alsó tortalapra. Veszel egy Oetker Tiramisu krémport, elkészíted az utasításnak megfelelően. Kirakod a puding tetejét jó szorosan, lefőtt feketekávéba megforgatott babapiskótával, erre jön a tiramisu krém. Ráteszed a másik tortalapot, kissé lenyomkodod. Én mindíg tortakarimában csinálom, hogy ne follyon szét. A tetejét bevonod tejszínhabbal v. Hulalával. Habrózsával, szeletekre vágott capuccino csokival ill. kakaóporral díszíted. 2-3 órára hűtőbe teszed, de az a legjobb, ha egész éjszakára, hogy a krémek megdermedjenek. |
Amerikai krémes
Tésztához:
7db tojássárgája, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 14 ek. víz, 2 ek. kakaó. Ezeket kikeverem és előmelegített, vajazott, lisztezett gázsütő nagyságu tepsibe teszem.
Krém:
3 cs. vaniliás pudingot, 3 ek. cukorral és 7 dl vízzel felfőzöm. A tojásfehérjét 3 ek cukorral keményhabbá verem és a vaniliás krémmel óvatosan összekeverem még melegen. Ezt a krémet a kisült, meleg piskótára teszem.
A tetejére fél liter HULALA tejszínt kemény habbá verem és rákenem a pudingos krémre. A tejszínhabra csokireszeléket, kakaóport, színes cukorkákat tehetünk.
Nagyon finom, és sok van belőle. Gyorsan elkészül, mert mindent melegen kell összerakni. |
[61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
|