[61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
"PÁVASZEM
Hozzávalók: a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1 evőkanál liszt, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna. A tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverni, hozzáadni a kakaót, lisztet, és a szódabikarbónát. A tojások habját keményre felverni, ezt a masszához adagolni. (Én úgy szoktam, hogy a hab egy részét belekeverem fakanállal az elég sűrű masszába, ezzel egy kicsit fellazítom, és utána a hab másik felét könnyedén, hogy ne törjön össze, hozzákeverem.) Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsiben vékony tésztát (piskótatekercs-szerűt) kell sütni belőle. Ha megsült, összetekerni konyharuhában, és úgy hagyni kihűlni.
A krémhez: 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor. A tojást a liszttel elkeverni, a tejben felfőzni. Mikor kihűlt, hozzákeverni a porcukorral és vaníliás cukorral habosra kevert margarint. Megfelezni, egyik felébe kakaót tenni.
A kihűlt tésztát kitekerni, rákenni először a fehér krémet, szépen egyenletesen elsimítani. Erre jön a barna krém, szépen ezt is rásimítani a fehér krémre. Most jön 2 banán (jobb, ha egy kicsit egyenesebbek, mert szebb lesz a süti), ezeknek a végét levágni, és egymás mellé hosszában ráfektetni a tészta egyik szélére. Itt kell kezdeni feltekerni a sütit, egy tekercs lesz belőle.
Én finoman meg szoktam nyomkodni, hogy a krém jól eligazodjon benne.
Csokimáz: 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál bármilyen pudingpor, 1 evőkanál tej. Ezeket lassú tűzön felolvasztani, és még melegen a sütire simítani. |
Házi túrós kifli
Hozzávalók: 60 dkg liszt 20 dkg zsiradék 4 dkg élesztő 4 dkg cukor 1 db tojás 1 dl tej csipet só 1 db tojás a kenéshez Töltelék: 25 dkg túró 12 dkg cukor 1 dl tejföl 5 dkg mazsola 3 dkg búzadara 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a túrótöltelék.
A túrót a cukorral, a tejföllel, a mazsolával, a búzadarával és a citrom reszelt héjával összekeverjük.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük. Még melegen behintjük vaníliás cukorral.
Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem érdemes kevesebbet csinálni, finom omlós.
Angol szelet
4 evőkanál tejben 1 dkg szalalkálit feloldunk.6 tojássárgáját 30 dkg porcukorral habosra keverünk,hozzáadunk 1 csomag rama margarint és a feloldott szalalkálit.Jól elkeverjük.Végül 30 dkg lisztet és a tojások kemény habját tesszük bele.A kész masszát háromfelé vesszük.Az első marad sárga,a másikhoz 1 evőkanál kakaót,a harmadikhoz 1 vérnarancsaromát vagy ételfestéket keverünk.
Krém: 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk.1 csomag vaniliaizű pudingport 3 dl tejben megfőzünk.Ha a puding kihült,a kikavart vajhoz keverjük.
Alulra tesszük a barna lapot.Megkenjük a krémmel,ráboritjuk a rózsaszinű lapot,majd a sárgát.
A tetejét tortabevonóval vonjuk be.
Flamingó szelet
Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak sütőpor, 1 dl olaj. A krémhez: 20-20 dkg margarin és cukor, 25 dkg túró. A díszítéshez: 2 tasak vanília puding ( amit főzni kell) 4 evőkanál cukor.
A tészta hozzávalóit összekeverjük, és közepes méretű tepsibe öntve megsütjük. A krémhez a margarint a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a túrót. Amikor a tészta langyosra hűlt, rákenjük a krémet. A pudingot a cukorral előírás szerint elkészítjük, amikor kissé kihűlt, a túrókrémre simítjuk, majd felszeleteljük
Vakondtúrás-torta
Hozzávalók: Tészta: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 4 dkg kakaó, 2 teáskanál sütőpor Krem: 60 dkg tejszín, 2 csomag habfix, 10 dkg cukor, 2 evőkanál zselatinpor, 6 dkg étcsoki, 3 banán
Elkészítés: A tojások fehérjét habbá verjük. A tojássárgát, a cukrot, a vaníliás cukor habbá verjük, majd a langyos vizet kanalanként hozzákeverjük. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd a krémhez keverjük. Előmelegített sütőben 190 fokon 25 percig sütjük. Ha kihűlt, 1-2 cm mélyen kikaparjuk úgy, hogy 1 cm peremet hagyunk. A tésztát egy tálban összemorzsoljuk. A krémhez a tejszínt felverjük a habfixel és a cukorral. A zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, felforraljuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejszínhez keverjük (pár kanál tejszínt a zselatinhoz, majd az egészet vissza a tejszínhez, így nem lesz csomós), majd az apróra vágott étcsokit belekeverjük. 3 banánt hosszában elvágunk, a torta alján elosztjuk a lapos felével lefelé, majd ráhalmozzuk a tejszínt, és rászórjuk a morzsolt tésztát. 5 órát hűtőben állni hagyjuk.
Megjegyzés: Nem olyan bonyolult mint amilyennek tünik.
Fekete rózsa
Tésztához: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna. A hozzávaló anyagokat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható legyen. 6 részre osztjuk Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 4 lapot szintén kinyújtjuk, és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük, mint a bejglit. Töltelékhez: 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, és egy reszelt alma. Ezeket alaposan össze kell dolgozni. Miután a lapokat megkentük, és feltekertük egymás mellé, helyezzük mind a négyet a tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni Elkészítés: 8 dl tejet és 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük. Ha kihűlt 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral jól kikeverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákost, rákenjük a maradék krémet, és végül a második lapot.A tetejét bevojuk tetszésünk vagy izlésünk szerint, csokoládémázzal, fondánnal, stb.
| |
| |
OMLÓS PUNCSOS
50 dkg lisztet összegyúrunk 15 dkg zsírral, 2 tojássárgájával, 1 sütőporral, 20 dkg porcukorral, reszelt citromhéjjal és tejföllel. 2 lapot sütünk. A széleit körbe levágjuk, tálba elmorzsoljuk, 2 dl forró tejjel lelocsoljuk. Hozzákeverünk 1 vaníliáscukrot, 2 evőkanál kakaót, 3 evőkanál lekvárt, 2 kanál porcukrot, fél citrom levét és reszelt héját, valamint fél dl rumot. A masszát a tésztára rakjuk, rá a másik lap. Tetejét bevonjuk rózsaszín mázzal. MÁZ: 25 dkg porcukrot 1 evőkanál rummal, fél citrom levével, pár csepp meggy levével, vagy málnaszörppel 15 percig kavarjuk, rákenjük a lapra. Ha szikkad, megvágjuk a tetejét a mázig, és másnap szeleteljük.
Lúdláb torta Hozzávalók:10dkg porcukor 7dkg liszt 2tojás 5dkg vaj,
Krémhez: 25dkg vaj 2 tojás sárgája 18dkg porcukor 2 evőkanál kakaó 2 kávéskanál liszt 2 dl erős kávé meggy díszítéshez tortabevonó,meggy
A két tojásfelvert habjába belekeverjük a két sárgáját,a porcukrot,a lisztet az olvasztott vajat,és közepes nagyságu tortasütőbe megsütjük. Krém: A 2 tojás sárgáját a porcukrot,a kakaót,a lisztet a kávéval sűrű krémmé főzzük,ha kihűlt habosra keverjük a 25 dkg vajjal,ízlés szerint keverünk hozzá meggyet.A tésztára simítjuk,és fagyasztás után a tetejére csoki mázt teszünk.A félretett krémmel az oldalát körbekenjük,és reszelt csokival megszórjuk,a tetejét krémmel,és meggyel díszítjük.
Göngyölt linzer Hozzávalók: 40 dkg liszt 15 dkg zsír 5 dkg porcukor 2 dl tejföl 4 tojás sárgája 1/2 cs sütőpor Töltelék : 20 dkg darált dió (lehet kókusz reszelék is) 4 tojás fehérje 4 evőkanál porcukor (púpozott) 1 citrom reszelt héja 1 cs vaniliás cukor barack lekvár A tésztához valókat összedolgozzuk,és három részre osztjuk,majd téglalap alakúra nyújtjuk.Ezt a lapot megkenjük lekvárral,majd a két oldalát felgöngyöljük,középen kis rést hagyva.Óvatossan alányúlva sütőlemezre tesszük /kb gáztepsi méretü lesz/ 1-2 újjnyi távolságot hagyva a rúdak között.A tepsit nem kell se zsírozni,se lisztezni. Töltelék: a 4 tojás fehérjét,a porcukrot,a vaniliás cukrot,a citrom héjat kemény habbá verjük,majd belekeverjük a diót/kókuszt/, ezt a masszát a rúd közepén hagyott résbe rakjuk.Előmelegített sütőbe 180 fokon világosra sütjük.Sokáig eláll,és kiadós!
Mártika szelet
Hozzávalók: 40 dkg liszt , 20 dkg darált dió , 40 dkg porcukor , 1 csomag sütőpor , 7 db tojás , 20 evőkanál víz , csipet só ,
Krém: 2 csomag vaníliás pudingpor , 20 dkg vaj , 2 csomag vaníliás cukor , 20 dkg kristálycukor , 5 dl tej ,
A tojások sárgáját jól elkeverjük a 20 evőkanál vízzel , porcukorral , amikor kifehéredett hozzáadjuk a lisztet , sütőport , sót ,és a diót . A tojásfehérjét kemény habbá verjük , lazán hozzá keverjük a masszához . Vajazott , lisztezett tepsibe öntjük , 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük .
Krém: Felforraljuk a tejet és alaposan elkeverjük benne a pudingport . Vajat , vaníliás cukrot , kristálycukrot habosra keverjük . A kihűlt pudinghoz adjuk .
Kettévágjuk a tésztát és megkenjük a krémmel , tetejét is megkenjük . Díszíteni lehet darált dióval , csoki reszelékkel , nagy szemű dióval .
Ízlés szerint meglehet tölteni lekvárral is .
MAGDOLNA SZELET
Hozzávalók: 60 dkg liszt 18 dkg zsír 15 dkg cukor 1,5 cs sütőpor 2 db kisebb tojás tej tortabevonó Krémhez: 7,5 dl tej 6 evőkanál liszt 4,5 evőkanál cukor 38 dkg vaj 38 dkg porcukor 2 evőkanál kakaó 1 cs vaniliáscukor A lisztet a zsírral,a cukorral,a sütőporral,az egész tojással,és annyi tejjel hogy könnyen nyújtható legyen összegyúrjuk.Három lapba sütjük.(gáztepsi hátán)
Krém: A lisztet,a cukorral, és a tejjel sűrűre főzzük,majd kihűlésig keverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük,és hozzá adjuk a kihűlt főtt krémet.Elfelezzük,és hozzá keverjük a kakaót az egyikhez,a másikhoz a vaniliáscukrot. Az alsó lapra a barna,a középsőre a fehér krémet tesszük,a tetejét csokimázzal bevonjuk. Egy egész nap pihentetni(nem hűtőbe),majd szeletelni.
Mézeskrémes
4 lap
Hozzávalók:
-60 dkg rétes liszt
-1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál méz
- 2 egész tojás
- 12 dk margarin
- 1 dl tej
Először a 15 dk cukrot, a margarint, a tejet a mézzel felmelegíteni ( nem főzni)
Utána belekeverni a többi anyagot.
Egy kicsit hűlni hagyjuk, hogy nyujtható tészta legyen, 4 lapot sütünk belőle.
Krém:
Fél liter tejbe 7 evőkanál buzadara és 2 evőkanál cukor, ezt megfőzni, majd teljesen kihűteni.
Ha kihűlt, akkor hozzá keverjük a 25 dkg margarinnal eldolgozott 15 dkg porcukrot is, belekeverünk még 1 csomag vaníliás cukrot. A kész krémet félre tesszük.
Vesszük az első lapot és a krém felét rákenjük, majd rátesszük a második lapot erre lekvárt kenünk ( legfinomabb a sárgabarack), majd a következő lapot is rátesszük erre a krém másik felét kenjük, végül az utolsó lap is rákerül.
Máz a tetejére:
6 kanál porcukor
3 evőkanál kakaó
8-10 dkg margarin
1 evőkanál víz
Gőz felett összeolvasszuk, majd egyenletesen a sütemény tetejére kenjük.
BOKACCSÓ:5tojás sárgája 10 evőkanál kristálycukor,5 evőkanál forróvíz,apránként hozzáadva habosra keverjük.Hozzáadunk 10dkg darált diót,1cs.sütőport,5evőkanál lisztet,5tojás felvert habját.Egy közepes tepsit ostyalappal kibélelünk,ráöntjük a masszát,lassú tüzön sütjük ,mint a piskótát.KRÉM:15dkg vaj,10dkgporcukor 1cs vanilia,1tojás sárgája,1/2dl feketekávé(hidegen)habosra keverni.A kihült tésztára kenjük tetejére durvára vágott diót szórunk.U.i.én több krémmel szoktam ,mert az én családom úgy szereti.
KAKAÓS TÚRÓS (Reszelt)
Hozzávalók: 40 dkg liszt 25 dkg Ráma vagy vaj 17 dkg porcukor 3 dkg kakaó 1/2 cs sütőpor 1 tojás sárgája
A hozzávalókat összedolgozzuk,ketté vágjuk,1-2 órára mélyhőtőbe tesszük.
Töltelékhez valók : 1 kg túró 20 dkg porcukor 10 dkg vaj 3 tojás sárgája 1 vaniliáscukor 1 citrom reszelt héja 1 evőkanál gríz 4 tojás fehérje kemény habbá verve
A túrót a cukorral,vajjal,vaniliáscukorral,jól elkeverjük,hozzá adjuk a tojássárgákat,a grízt,citrom héját ,és a 4 keményre vert tojásfehérjét.(1 a tésztából maradt )
A tészta egyik felét zsírozott(vajazott),lisztezett tepsibe reszeljük,rásimítjuk a tölteléket,és ráreszeljük a tészta másik felét.200-220 fokon kb 40 percig sütjük,még melegen megszórjuk porcukorral,ha kihűlt hosszúkásra szeleteljük.
RIGOLETTÓ
Hozzávalók: Tészta: -30dkg liszt -15dkg porcukor -15dkg margarin -2 egész tojás -1 sütőpor -1 vaniliáscukor
Töltelék: -15dkg darált dió -10dkg cukor -1vaniliás cukor -kevés tej ( hogy ezt a masszát összefőzzük sűrű krémszerű állagúra) -baracklekvár
Elkészités: A tojást, cukrot, margarint, vaniliáscukrot jól kikeverni, majd hozzáadni a sütőporral elkevert lisztet és kidolgozni a tésztát. Késfoknyi vastagságúra kinyújtani és egyforma mennyiségű nagyobb és kisebb karikákat szaggatunk ki. A nagyobb karikákat megkenjük baracklekvárral, majd kisebb diónyi mennyiséget teszünk rá a diókrémből és beboritjuk a kisebb kiszaggatott karikával, picit körbe nyomkodjuk és forró sütőbe kisütjük ( mig szép-erősebb rózsaszinű lesz). Csokimázzal meglocsoljuk ( kávéskanál segitségével), a közepére diszitésként fehércsokit, vagy kis tejszint teszünk. Csokimáz: -10dkg főzőcsoki - 5dkg margarin
A szggatók mérete: 5,8cm és 4,8cm átmérőjüek.
|
Részeg szelet Piskótát készítünk a következőképp: 6 tojás sárgáját kikeverünk 6 evőkanál kristálycukorral. Ebbe tesszük az előre összekevert 6 evőkanál lisztet, 1/2 csomag sütőport, 3 evőkanál kakaót. A legvégén a tojások kemény habbá vert fehérjét adjuk hozzá. A krémet két részből állítjuk össze. I.krém: 25 dkg margarin vagy vaj , 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, amit jól kikeverünk. II.krém: 6 tojás sárgája, 3 evőkanál liszt vagy ugyanennyi vaniliás puding, 3 dl tej, 1 csomag vaniliás cukor. A hozzávalókat gőz fölött főzzük össze és kihülésig kevergetjük (gyorsításként hidegvízbe szoktam állítani és úgy keverem) Ha kihült a főzőtt krémünk, belekeverjük a másik krémet és ezzel megkenjük a piskótát. Ezután a 6 tojás fehérjéből, 30 dkg kristálycukorból és egy csipet sóból (nem tévedés! keményebb lesz a hab) gőz fölött habot készítünk. Ezt a habot tesszük a krém tetejére és díszítjük reszelt csokoládéval. Hűtőben tároljuk és innen szervírozzuk izlés szerinti kockákra vágva mert könnyen megolvad a hab és a krém. Felvágva a hab dülöngél a tetején és ezért kapta a nevét.
|
Madártej Hozzávalók:
1 l tej, fél rúd vanília, 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, fél dl rum
Elkészítés:
1. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban tartjuk.
2. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
3. A tejből kidobjuk a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk 2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
4. A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk. |
KÓKUSZOS CSIGA 50dkg liszt,20dkg margarin,3db tojás sárgája,2dkg élesztőt kicsi cukros tejben felfuttatunk.Közepes kemény tésztát gyúrunk négy cipóra osztjuk. A tésztát a hab elkészítése alatt pihentetjük. Hab:3tojás fehérjét 30dkg porcukorral felverjük.belekeverünk 20dkg kó- kuszreszeléket. A tésztát vékonyra kinyújtjuk megkenjük a habbal és feltekerjük.Szeletekre vágva sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük. |
MAGDOLNA KOCKA 25dkg kristálycukor,25dkg margarint habosra kikeverjük.4db tojást eggyenként hozzáütünk és jól kikeverjük.Hozzákeverünk 25dkg lisztet, 1-2citrom reszelt héját.Sütöpapíros tepsibe öntjük és megszórjuk vágott dióval.Közepes lángon 20-25 percig sütjük. Sütés után citrommázzal megkenjük.Citrom levét elkeverjük 10-15dkg porcukorral. |
BÚVÁR TÚRÓS
Tésztához: 20 dkg cukor 1 db tojás 1,5 dl étolaj 2 csomag vaníliás cukor 35 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 5 dl kefir 1 teáskanál szódabikarbóna
Tetejére: 50 dkg túró 5-6 dkg cukor pici reszelt citromhéj 10 dkg mazsola 2 db tojás 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg vaj
A tésztához valókat összekeverjük és egy alaposan kizsírozott (margarinozott) és lisztezett tepsibe öntjük. A túrót a tojásokkal, vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük, és a tésztára kis halmokat rakunk belőle. A túró sütés közben belemerül a tésztába, innen kapta a süti a nevét.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig 200 fokon sütni. Én 30 x 35 cm-es tepsiben sütöm! |
ZEBRATORTA
Hozzávalók:
5 db tojás
25 dkg porcukor
1 cs. van. cukor
125 ml langyos víz
250 ml étolaj
37,5 dkg liszt
1 sütőpor
2 evőkanál kakaó
A tojások sárgáját a cukorral és a vaniliacukorral nagyon jól kikeverem, hozzáadom a vizet és az olajat kanalanként, közben kavarom. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként belekavarom, végül a keményre felvert fehérjét /én még ebbe is tettem 5 dkg cukrot/ óvatosan beleforgatom.
Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül beleszitálom a kakaót.
Sötőpapirral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát. aminek az aljába középre teszek a fehér tésztából először 2 kanál tésztát. Nem kell elkenni!
A világosra jön 2 kanál kakaós tészta.Nem mellé, rá!
Ezt a kanalazást addig kell folytatni, amig a tésztából van, mindig középre, a tetejére.
Ha így csinálod, a tészta szabályos csikosra teríti szét magát.
Úgy kell sütni, mint a piskótát, de nem tudom, hogy meddig, mert kissebb tortaformába tettem, és
nagyon magas lett, így egy óra hosszáig kellett sütnöm, a végén a tetejét letakartam, hogy meg ne
égjen.
Tűpróbával kell megnézni a közepét, ha ott jó, akkor meg van sűlve.
A kihült tésztára lehet tenni egy cukormázat is, én nem tettem.
15 dkg cukor
3 evők. citromlé
3-4 evők víz.
Kuglófnak is jó abban a kuglófformában. , aminek a közepén nincs lyuk |
Rákóczi túrós
Hozzávalók: 25 dkg liszt,8dkg vaj,5 dkg porcukor,1 tojás,1/2 dl tejföl,egy késhegynyi szódabikarbóna.
A töltelékhez: 50 dkg áttört túró,15 dkg cukor,2,5 dkg dara,2 tojássárgája,1 dl tejföl,2 tojásfehérje habbá verve.
A rácsozáshoz: 3 tojásfehérje habbá verve 9 dkg cukorral.
A tésztához szükséges anyagokból a masszát elkészitjük,majd kinyujtjuk,és félig kisütjük,hogy a nedves töltelék alatt ne legyen szalonnás,nyers. Utánna ráhelyezzük a túrós tölteléket,ismét betesszük a sütőbe,és megsütjük.
A cukros habot nyomózsákba tesszük,és a töltelék tetejét ferdén berácsozzuk,majd ismét a sütőbe tesszük,hogy a hab egy kissé megpiruljon. |
Mogyorós capuccinoszelet.
300g búzaliszt, 1cs sütőpor, 300g cukor, 1cs vaníliás cukor, 1 narancs húsa, ½ teáskanál őrölt fahéj, 4 tojás, 200g vaj/margarin, 200ml kávé, v capuccino, 100g darált mogyoró, 100, vágott mogyoró, 100g reszelt étcsokoládé (A tetejére sok minden tehető: cukormáz, csokimáz...) A tésztához a lisztet és a sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, narancshúst (mi kikanalaztuk), a fahéjat, tojást, vajat, kávét, a mogyorót, és a reszelt csokit. Legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává keverjük. 30*40 cm-es tepsibe öntjük. Sütési idő kb. 25 perc, (felső/alsó) 180 fokon, előmelegített sütőben, az alsó sínen. |
INTELLIGENS KRÉMES ---- Latsia
Elkeverünk jól 9 tojássárgáját, 30 dkg porcukrot, 15 dkg rámát, 9 ek lisztet és 5 csomag vaníliás cukrot. Lassan hozzákeverjük az 1 liter tejet. A 9 tojásfehérjét habbá verjük és belekeverjük óvatosan a masszába. Kivajazunk és kilisztezünk / csak az alját!!!az oldalát nem / egy 22 x 30-as tepsit, beleöntjük a masszát / olyan madártejállagú / és hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra és 15 percig sütjük / bekapcsolástól számítva, nem a bemelegedéstől / majd levesszük a hőmérsékletet 100 fokra es így sütjük 45 percig. Ha kész kivesszük és hűvös helyre tesszük. Amikor kihűlt a tepsi, az egészet úgy ahogy van betesszük a hűtőbe. Na most figyi! Órakig kell hűlnie!!! Ha teljesen hideg, körül vágod a szelet egy késsel, hogy elvaáljon egy kicsit a tepsitől, és egy hirtelen mozdulattal fejrefordítod, leveszed róla a tepsit és felszeleteled, majd a szeleteket egyenként visszafordítod és tálra teszed. Erre azért van szükség, mert az alját könnyebb vágni mint a tetejét.
GUMISZELET
4 cs. étkezési /sima/ zselatin 6dl vízzel felforralni és melegen tartani 1: 3 tojás sárgáját 6 kanál p.cukorral 1 cs. vanília cukorral kikavarjuk, majd forrón hozzáöntünk a kimért 1,5 dl zselatinléből. Ezt a nagy gázsütőtepsibe öntjük és be rögtön a hűtőbe. 2:a 3 tojásfehérjét felverjük, 6 kanál p.cukorral 1 cs. vanília cukorral és 2 k. kakaóporral, majd forrón hozzáöntünk ismét 1,5 dl zselatinlét. Ezt ráöntjük az előzőleg megdermedt sorra és be rögtön a hűtőbe. 3: 4 dl tejfölt, 6 kanál p.cukorral 1 cs. vanília cukorral habosra kavarjuk, majd forrón ismét hozzáöntünk 1,5 dl zselatinlét. Ezt ráöntjük az előzőleg megdermedt sorra és szintén rögtön a hűtőbe. 4: 4dl piros szörpöt, 2 kanál p.cukorral, 1dl vízzel és a maradék meleg zselatinnal elkeverjük és az előző sorra öntjük. Dermedni hagyunk minden sort!!!
|
Házi túró rudi
Hozzávalók 16 darabhoz:
50 dkg túró, 5 evőkanál porcukor, csipetnyi reszelt citromhéj, 0,5 dl tejszín, 2-3 evőkanál kekszmorzsa, 10 dkg tortabevonó csokoládé
A túrót áttörjük, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a tejszínnel elkeverjük. Annyi kekszmorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk. A túrómasszából másfél centiméter vastag rudacskákat formálunk és egymástól nem túl messze rácsra helyezzük. A tortabevonó csokoládét megolvasztjuk, és vékony sugárban a rudacskákra öntjük. (Vagy a rudacskákat óvatosanmegmártjuk az olvasztott csokoládéban és úgy tesszük a rácsra.) Ha megdermedt a csokoládé, máris fogyasztható. |
Hintett rétes
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg cukor, fél csomag sütőpor, fél liter tej, 4 tojás, két csomag túró, 15 dkg margarin. Elkészítés: Nemcsak finom, de rekordgyorsasággal készíthető el. A rétes szótól ne ijedjenek meg a kevésbé gyakorlott háziasszonyok, mert szó sincs asztalra feszített hártyatésztáról! A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, majd kettévesszük. Egy közepes tepsit kikenünk 10 dkg margarinnal, jó vastagon. Ebbe beleszórjuk egyenletesen a cukros lisztet, rá az összemorzsolt túrót. Tehetünk bele kis vaníliás cukrot, mazsolát is. Erre rászórjuk a liszt másik felét. Az egész tojásokat jól elkeverjük a tejjel /robotgéppel az igazi/, s ráöntjük a tészta tetejére. A maradék margarint fölolvasztjuk, s szintén rácsurgatjuk. Maradjon legalább két ujjnyi hely a tepsi pereméig, mert a sütőportól megnő a masszánk! Szép barna-pirosra sütjük, addigra a liszt fölveszi az összes folyadékot.
Foszlós kalács:
Hozzávalók: ( 12 szelethez)
3.5- 4dl tej 1 kockacukor 3dkg élesztő 50dkg sima liszt 10dkg vaj 5dkg cukor 2+1 tojássárga só 5dkgmazsola
Elkészítés: 1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, s meleg helyen megkelesztjük. A lisztbe beleöntjük a kovászt, és galuska lágyságú tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk s kétszeresére kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót a cukrot , és 2 tojás sárgáját. Apránként a liszthez adjuk, majd kétszerre, háromszorra hozzáadjuk az 5dkg felolvasztott vajat, s jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta hólyagos. A tetejét megszórjuk liszttel és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszerese, kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és beledolgozzuk a mazsolát. /előzőleg langyos vízben áztatjuk / Három cipót formálunk, majd hengerré formáljuk, és „befonjuk”. Vajjal kikent formába tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük míg el nem éri a forma tetejét. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. / kb.: 40- 50 percig / A formában hagyjuk kihűlni. |
Diós-mézes rudacskák
Hozzávalók:
2 db tojás 5 dkg porcukor 2 késhegynyi szódabikarbóna 2 dl méz 25 dkg liszt 4 db szegfûszeg 2 g fahéj 15 dkg dióbél
A tojásokat és a porcukrot a szódabikarbóna hozzáadásával habzásig keverjük. Ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a langyos mézet, majd a lisztet. Tört szegfûszeggel, õrölt fahéjjal fûszerezzük, majd még 20-25 percig keverjük a tésztát. Magas falú tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és megszórjuk durvára õrölt dióval. Középmeleg sütõben megsütjük, deszkára borítjuk, és ujjnyi rudacskákra vágjuk.
Karácsonyi fatörzs
Hozzávalók:
• 1 db készen vásárolt piskótatekercs (kb. 400 g) • 4 ek. pikáns lekvár (pl. ribiszke, málna) • 50 g mazsola • 100 g étcsokoládé • 1 narancs • 250 g vaj vagy margarin • 1 zacskó vaníliás cukor • 2-3 ek rum • 50 g dió • 3 tojás, • 10 dkg porcukor (a cukor mennyisége a narancslé savanyúságától függhet)
A díszítéshez:
• 2 ek reszelt fehércsokoládé • 12 szem cukrozott cseresznye • 1 ek vágott pisztácia
Elkészítés:
A piskóta tekercset óvatosan, hogy el ne törjön, kitekerjük, megkenjük a lekvárral (ha az túl sűrű, egy kevés forró vízzel, vagy likőrrel higítjuk). A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, gőz felett, állandóan keverve besűrítjük, hagyjuk kihűlni. Egy kis lábaskát a forró vízbe állítunk, beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott, langyos csokoládéval, a narancs reszelt héjával és levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet, végül a rumot. A mazsolát alaposan lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk a dióval, a mazsolával, szorosan feltekerjük. Bevonjuk a maradék krémmel, villával fatörzsszerűen megcifrázzuk, hosszúkás tálcára emeljük. Reszelt fehér csokival, cukrozott cseresznyeszemekkel, durvára vágott pisztáciával díszítjük. 4-6 órára behűtjük.
|
Csokoládés korong (isler )
30 dkg liszt, 1 sütőpor, 20 dkg margarin, 15 dkg dió, 1 egész tojás, 15 dkg cukor- ezekből tésztát gyúrunk. Először nehezen áll össze. Kb fél cm vastagra kinyújtjuk, köralakúra szaggatjuk, világosra sütjük. Ha kihűl 2-2 darabot összeragasztunk meggylekvárral. ( ribizli, vagy más savanykás lekvárral is fimon! ) Tetejére csokimáz kerül. 2-3 nap múlva puhul meg, sokáig eláll. |
SZABADNAPOS SÜTEMÉNY
20 dkg porcukor 1 csomag Rama 2 cs csokipuding 2 tojás 2 evőkanál kakaó 1 cs ostyalap
Gőz fölött a Rama-t a porcukorral kikeverem. Leveszem és belekeverem a tojásokat, pudingporokat, kakaóport. Visszateszem a gőz fölé és sűrűre főzöm. Ismét leveszem és az apróra tört ostyalapot belekeverem. Fóliával bélelt őzgerincformába öntöm és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap szépen lehet szeletelni. Egyszerű és nagyon finom.
RAFAELLO 1,5 dl vízzel, 20 dkg porcukorral szirupot főzünk. 2 nagy csomag sovány tejport, 20 dkg kókuszreszeléket, 1 RAMA-t beletesszük a hideg szirupba, összekeverjük. 1 napig hűtőben tartjuk. Utána gombócokat formálunk belőle, közepükbe mogyorót, vagy mandulát teszünk és kókuszreszelékbe forgatjuk.
MEGGYES SÜTEMÉNY
25 dkg cukor 25 dkg margarin 4 tojás sárgája 1 citrom leve és héja 1/2 kg liszt 1 sütőpor
A margarint, cukrot, a tojások sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd végül a lisztet, és a sütőport (amit kevés liszttel összekeverünk) és alaposan összegyúrjuk. A tésztának 1/3 részét mélyhűtőbe tesszük annyi időre, amíg a megmaradt 2/3 rész tésztát nagy gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk, de mivel törik és a nyújtófára felcsavarni nem lehet, hat részre vágva, darabonként rakjuk a tepsibe és a vágásoknál összenyomkodjuk. A tepsit vékonyan zsírozni és lisztezni kell. A tésztára rakjuk a fejtett meggyet (sűrűn, mert annál finomabb!), majd megszórjuk kevés porcukorral, utána a tetejére símítjuk a tojások felvert habját, és a hűtőben lévő tésztát az almareszelőn ráreszeljük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
MARGARINOS-KAKAÓS
40 dkg liszt 1 cs.sütőpor 25 dkg cukor 25 dkg margarin 5 tojás
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd elfelezzük. Egyik felét beleöntjük a tepsibe, a másikat 2 kanál kakaóval elkeverve ráöntjük a tetejére. Fejtett meggyel megszórjuk, majd megsütjük,
KRÉM 1/2 l tejből vaníliás pudingot készítünk, mikor kihűl, 20 dkg cukorral és 1 margarinnal elkeverjük. Rárakjuk a kihűlt tésztára és megszórjuk kakaóval.
GYORS KAKAÓS
10 dkg margarint habosra keverünk 10 dkg cukorral, beleütünk 1 egész tojást, 1 kanál kakaót, 1 dl tejeskávét. 20 dkg lisztben elkeverünk 1 mokkáskanál szódabikarbónát és az előző keverékhez adjuk. Enyhén zsírozott tepsiben, lassú tűzön 20-25 percig sütjük. Kettévágjuk, lekvárral megkenjük. (Egyszerre dupla adagot szoktam sütni!)
BOGLYAS KATI
35 dkg liszt 4 tojás sárgája 15 dkg zsír 1 sütőpor 10 dkg cukor 1 citrom héja - csipet só
A hozzávalókat összegyúrjuk, 3 részre osztjuk. 2 részbe 2-3 evőkanál tejfölt teszünk, hogy jó puha legyen. Tepsibe téve lekvárral megkenjük, rátesszük a másik lapot. Erre a 4 tojás felvert habját kenjük, és megszórjuk gorombára vágott dióval. A harmadik lapot ráreszeljük. Ha kisül, vaníliás cukorral meghintjük.
|
MAMMUT-SZELET
4 tojássárga 30 dkg porcukor 10 evőkanál víz Ezt habosra keverjük, beletesszük a 10 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, 1 sütőport. Végül a 4 tojásfehérje kemény habját közékeverjük. Kizsírozott tepsiben sütjük.
KRÉM:
½ l tejet, 1 vaníliás cukrot, 6 kanál lisztet sűrűre főzünk, utána lehűtjük. 20 dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk, 10 dkg darált diót, kis rumot adunk hozzá. Ha kihűl a tészta, rákenjük.
FONDANT:
10 dkg étcsokoládét, 10 dkg vajjal gőz felett felolvasztunk. A krém tetejére öntjük. Lehet csokoládédarával is.
MOHÁCSI HABOS
10 dkg vaj 1 sütőpor 6 dkg cukor kevés tej 2 tojás sárgája 25 dkg liszt A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen és elhelyezzük a kikent tepsiben. A tetejét baraclekvárral megkenjük.
TÖLTELÉK:
4 tojásfejérjét 25 dkg cukorral felverünk, 20 dkg durvára vágott diót keverünk bele, valamint még ½ dl rummal ízesítjük. Ezt a tésztán elsímítjuk és finomra sütjük.
Nagyon finom, ha baracklekvár helyett magozott meggyet rakunk a tésztára és a cukorral felvert tojáshabot erre símítjuk.
MARGARINOS-KAKAÓS 40 dkg liszt 1 cs.sütőpor 25 dkg cukor 25 dkg margarin 5 tojás
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd elfelezzük. Egyik felét beleöntjük a tepsibe, a másikat 2 kanál kakaóval elkeverve ráöntjük a tetejére. Fejtett meggyel megszórjuk, majd megsütjük,
KRÉM 1/2 l tejből vaníliás pudingot készítünk, mikor kihűl, 20 dkg cukorral és 1 margarinnal elkeverjük. Rárakjuk a kihűlt tésztára és megszórjuk kakaóval.
|
Papagáj szelet 35 dkg cukor, 4 tojás sárgájával és 1 Rama margarinnal kikeverem, 25 dkg lisztet, 1 mokkáskanál szalakálit,1 tejfölt, 4 tojás felvert habját hozzáadok. 3 részre osztom: az 1. részbe 1 csokipudingot, a 2. részbe 1 vaníliapudingot, a 3. részbe 1 puncspudingot teszek. Kivajazott, lisztezett tepsibe kanállal egymás mellé rakjuk a különböző színű halmokat, a végén összerázzuk, és megsütjük. A tetejére csokimázat teszünk. A csokimáz szép lesz, ha gőz fölött, kevés olajat hozzáadva olvasztunk meg egy tábla csokit- az olajtól szép fényt kap.
Lúdláb 8 tojás fehérjét habbá keverünk, 8 kanál kristálycukrot apránként hozzáadunk. Összekeverünk 5 kanál lisztet, 3 kanál zsemlemorzsát, 5 kanál diót, 2 kanál kakaót és 1 sütőport. A habba lassan belekeverjük a tojássárgájával együtt. Megsütjük. Krém: 25 dkg Rama margarin, 15 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, ezeket habosra keverjük. 3 dl tejből, 4 kanál lisztből, 1 tojásból folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel. tehetünk bele egy üveg kimagozott meggyet is. A tetejére csokimázt teszünk.
Vaníliás kifli, 25 dkg liszt, 20 dkg margarin, 3 nagy kanál porcukor, 10 dkg darált dió, 2 kanál tejföl vagy tejszín. A hozzávalókat összegyúrjuk, megsütjük, melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Ha az alja rózsaszín, már ki lehet venni a sütőből, vigyázat, rövid ideig sül, alacsony hőfokon! |
Citromos süttyike
Hozzávalók: 3 tojás 20dkg cukor 1 cs vanilliás cukor 1dl olíva 20dkg liszt 1 sütőpor 2dl tejföl 15dkg mazsola 1 citrom reszelt héja +a felének a leve Elkészítés: A tojásokat a cukorral,vanilliás cukorral kikeverni,majd bele az olaj,a tejföl. A lisztet a sütőporral összekeverni,majd az előzőekhez keverni.A citrom héját belereszelni,majd a fél citrom levét is belenyomni.Utána jöhet a mazsola! Tanácsok: Nagyon gyors sütike!25-30perc alatt megvan. A sütőt jó ha előmelegíted. Illata és az íze is ahhhh!
|
[61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
|